Εύκολες συνταγές

Συνταγή κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στις παρήγορες γεύσεις μιας χορταστικής συνταγής κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά. Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου με μια σειρά από ζωντανά λαχανικά, σιγοβρασμένα σε έναν πλούσιο και γευστικό ζωμό. Το στιφάδο είναι τέλειο για εκείνα τα δροσερά βράδια που λαχταράτε κάτι ζεστό και θρεπτικό. Είναι ένα πλήρες γεύμα από μόνο του, γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Κοτόπουλο (με κόκαλο)
2 λίβρες

Καρότα
4 μεγάλα

Πατάτες
4 μεσαία

Σέλινο
3 μίσχοι

Κρεμμύδι
1 μεγάλο

Σελίδες σκόρδο
4

Τοματοπολτός
2 κουταλιές της σούπας

Φύλλα δάφνης
2

Κλαδάκια θυμαριού
3

Ζωμός κότας
6 φλιτζάνια

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτή τη συνταγή κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία και συστατικά. Συγκεντρώστε το ξύλο κοπής, το μαχαίρι, τον αποφλοιωτή, τον ολλανδικό φούρνο ή τη μεγάλη κατσαρόλα, το ξύλινο κουτάλι, τα μεζούρα και τα φλιτζάνια σας. Όσο για τα υλικά, φροντίστε να έχετε φρέσκο ​​κοτόπουλο, καρότα, πατάτες, σέλινο, κρεμμύδι, σκελίδες σκόρδο, πελτέ ντομάτας, φύλλα δάφνης, κλωναράκια θυμάρι, ζωμό κοτόπουλου, αλάτι, μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο. Εάν έχετε τα πάντα προετοιμασμένα και σε κοντινή απόσταση, η διαδικασία μαγειρέματος θα είναι ομαλή και ευχάριστη.

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε προετοιμάζοντας τα λαχανικά: καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα καρότα σε μπουκιές, ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους, κόψτε τα κοτσάνια του σέλινου σε μικρές φέτες και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
2. Σε ένα μεγάλο ολλανδικό φούρνο ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
3. Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
4. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε κυβάκια. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν και να γίνουν διάφανα.
5. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό για να βελτιώσετε τις γεύσεις του.
6. Επιστρέψτε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρότα, τις πατάτες και το σέλινο.
7. Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό κότας, φροντίζοντας να σκεπάσει τα υλικά. Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο ζωμό ή νερό.
8. Ρίξτε μέσα τα φύλλα δάφνης και τα κλωνάρια θυμαριού. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα με το γούστο σας.
9. Φέρτε το μείγμα σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
10. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και τα κλωνάρια θυμαριού πριν το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Η συνταγή Κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά απαιτεί περίπου 20 λεπτά χρόνο προετοιμασίας και 45 λεπτά χρόνο μαγειρέματος. Αυτό το καθιστά μια βολική επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα όταν έχετε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον ψιλοκόψιμο και το σοτάρισμα των λαχανικών, το ρόφημα του κοτόπουλου και το βράσιμο όλων μαζί για να αναπτυχθούν αυτές οι απολαυστικές γεύσεις. Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε ή να ασχοληθείτε με άλλες εργασίες, επιτρέποντας στο υπέροχο άρωμα να γεμίσει την κουζίνα σας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

Η συνταγή για την προετοιμασία αυτής της συνταγής στιφάδο κοτόπουλου με λαχανικά είναι μια απλή διαδικασία που αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την μαγειρική σας εμπειρία:
– Για να προσθέσετε επιπλέον βάθος στη γεύση, μπορείτε να ροδίσετε το κοτόπουλο σε παρτίδες αντί για όλα ταυτόχρονα. Αυτό βοηθά στην επίτευξη ενός όμορφου χρυσού χρώματος και ενισχύει τη γεύση.
– Αν προτιμάτε πιο πηχτό στιφάδο, μπορείτε να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού με νερό και να το προσθέσετε στο βραστό στιφάδο. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τα λαχανικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μπιζέλια, πράσινα φασόλια ή ακόμα και μανιτάρια για πρόσθετη ποικιλία και υφή.
– Για μια έκρηξη φρεσκάδας, πασπαλίστε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό λίγο πριν το σερβίρετε.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικά συστατικά
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
12g

Κορεσμένα λιπαρά
3g

Χοληστερόλη
85 mg

Νάτριο
800 mg

Υδατάνθρακες
25 g

Ίνα
5 g

Ζάχαρη
4g

Πρωτεΐνη
30 g

Βιταμίνη Α
120% DV

Βιταμίνη C
25% DV

Ασβέστιο
6% DV

Σίδερο
15% DV

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτή τη συνταγή κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά, βάλτε μια γενναιόδωρη μερίδα σε μπολ. Το στιφάδο είναι νόστιμο από μόνο του, αλλά μπορεί να συνοδευτεί από μια πλευρά από ψωμί κρούστας ή ζεστά ρολά δείπνου για βουτιά στον γευστικό ζωμό. Επιπλέον, μπορείτε να το συνδυάσετε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ρύζι στον ατμό για να δημιουργήσετε ένα πιο ουσιαστικό γεύμα. Γαρνίρετε κάθε μερίδα με λίγο φρεσκοκομμένα βότανα, όπως μαϊντανό ή θυμάρι, για να προσθέσετε χρώμα και φρεσκάδα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα από τη συνταγή κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά, αποθηκεύστε τα σωστά για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους. Αφήστε το στιφάδο να κρυώσει πριν το μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο. Βάλτε το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα και καταναλώστε το σε 3-4 ημέρες. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το στιφάδο για μακροχρόνια αποθήκευση. Τοποθετήστε το σε δοχεία κατάψυξης ή επανασφραγιζόμενες σακούλες, αφήνοντας λίγο χώρο για επέκταση. Όταν είστε έτοιμοι να το απολαύσετε, ξεπαγώστε όλη τη νύχτα στο ψυγείο και ξαναζεσταθείτε απαλά στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθεί.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή Κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών του:
– Το κοτόπουλο παρέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών, την υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
– Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτίνη, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α, η οποία προάγει την καλή όραση, το υγιές δέρμα και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
– Οι πατάτες προσφέρουν μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, διαιτητικών ινών και βιταμίνης C, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενέργειας, στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
– Το σέλινο περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη, μειώνουν τις φλεγμονές και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
– Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι γνωστά για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, προάγοντας τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού.
– Το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης προσθέτουν όχι μόνο αρωματικές γεύσεις, αλλά παρέχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε η συνταγή Κοτόπουλο στιφάδο με λαχανικά, ίσως σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Κλασικό μοσχαρίσιο στιφάδο: Ένα χορταστικό στιφάδο με τρυφερά κομμάτια μοσχάρι, λαχανικά και αλμυρό ζωμό.
– Σούπα με φακές και λαχανικά: Μια ανακουφιστική σούπα φτιαγμένη με φακές, διάφορα λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά.
– Λευκή φασολάδα Τοσκάνης: Μια ρουστίκ σούπα γεμάτη με φασόλια κανελίνι, λαχανικά και αρωματικά βότανα.
– Μαροκινό κοτόπουλο ταγκίν: Ένα γευστικό βορειοαφρικανικό πιάτο με τρυφερό κοτόπουλο, μπαχαρικά και μείγμα λαχανικών μαγειρεμένα σε παραδοσιακή κατσαρόλα ταγιν.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή κοτόπουλου στιφάδο με λαχανικά αντλεί έμπνευση από τη μαγειρική τεχνογνωσία διάσημων σεφ όπως ο Jamie Oliver και η Ina Garten. Η αφοσίωσή τους σε απλά, αλλά νόστιμα γεύματα που δίνουν προτεραιότητα στα φρέσκα υλικά και τις τολμηρές γεύσεις έχει επηρεάσει αυτή τη συνταγή. Συνδυάζοντας το πάθος τους για υγιεινό μαγείρεμα με μια νότα δημιουργικότητας, αυτή η συνταγή για στιφάδο προσφέρει μια απολαυστική ισορροπία γεύσεων και υφών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button